top of page
Zoeken

Schrijf je happy

Bijgewerkt op: 10 nov. 2023

Kan dat écht? Jezelf happy schrijven?

JA! Dat kan echt.


Uit ervaring weet ik dat het juist heel goed kan helpen om “van je af te schrijven”.

Dit is niet alleen mijn eigen ervaring, maar ook van andere mensen die ik ken. En ook werk ik in mijn eigen praktijk met oefeningen en schrijfopdrachten voor mijn cliënten. Zo vaak ontstaat er dan een mooi en helpend inzicht of de persoon komt bij de kern van de emotie.



Hoe vaak schrijven we nog met pen en papier?


In deze huidige digitale maatschappij, wordt er niet vaak meer met pen en papier geschreven. Iedereen heeft wel een computer of laptop, al dan niet voor het werk wat je doet. Maar schrijven, écht met pen en papier, kan een andere beleving geven. Je komt echt beter bij je gevoel dan dat je het uit typt. En nee, natuurlijk kan je ook prima iets typen zodat je ook dan bij je gevoel komt of zelfs een traantje moet wegpinken.


Maar met pen en papier schrijf je vaak toch iets langzamer en de woorden komen letterlijk uit je ‘mouw’. Door de beweging van je hand en arm, kan je echt in een flow komen. Alsof letterlijk vanuit je hoofd en hart de woorden door je arm naar je hand stromen.


Soms heeft het wel wat tijd nodig om in een flow te komen. Maar vaak door gewoon maar ergens over te beginnen met schrijven, komt er vanzelf meer. Je komt in een flow. De woorden en zinnen worden als vanzelf gevormd vanuit een rustig tempo.


Schrijven met pen en papier doet ook een beroep op je oog-hand coördinatie in samenwerking met het stimuleren van de hersenen. Schrijven heeft dus ook een positieve invloed op je motoriek. En ook helpt het je om goed te focussen en concentreren, wat vervolgens weer extra rust en ruimte geeft in je hoofd en lichaam.

Daarnaast is een extra voordeel, dat je veel makkelijker een schrijfblokje in je tas meeneemt dan een laptop. Als je een mooie wandeling aan het maken bent bijvoorbeeld en je komt op een prachtige plek in de natuur, hoe fijn en makkelijk is het om dan daar eens even tot rust te komen en te schrijven hoe het met je gaat?


Schrijven kan helpen bij:

- Verbeteren van bewustzijn

- Zelfontwikkeling, nieuwe inzichten

- Plannen en organiseren

- Hoofd en gedachten ordenen

- Overzicht geven

- Begrijpen en verwerken van gevoelens en emoties


Waar kan je over schrijven:

- Doelen stellen, dit pad volgen en/of bijschaven waar nodig

- Verdriet of vervelende herinneringen een plekje geven, rouwverwerking

- Gevoelens en emoties aankijken, toe laten en verwerken

- Oplossingen bedenken voor problemen

- Zorgen ordenen en verzachten

- Brainstormen

- Inplannen van me-time in drukke tijden

- Hoe het met je gaat, wat je wilt veranderen, welke keuzes je graag zou maken

- Ervaringen en situaties waar je iets van geleerd hebt

- Enz. enz.

Er is zo veel moois waar je over kan schrijven.



Voordelen van schrijven:

  • Papier is geduldig

  • Je kan je gedachten ordenen. Je hoeft niet direct op iets of iemand te reageren. Je kan er rustig over nadenken.

  • Sommige woorden kunnen lastig zijn om uit te spreken, maar schrijven lukt wellicht dan wel

  • Als je niet meer live tegen iemand iets kan zeggen, kunnen woorden op papier je helpen bij de verwerking van verdriet of verlies

  • Je kan het altijd nog eens terug lezen op een later moment

  • Je komt makkelijk bij je eigen gevoel en emoties

  • Papier kan heel goed helpen als geheugensteuntje, iets wat je beter niet mag vergeten. Bijvoorbeeld een to-do lijstje. Maar ook als je net in bed ligt en krijgt een idee of ingeving, schrijf het even op en je kan rustig gaan slapen zonder dat het vergeten wordt.

  • Wat geschreven staat is geen wet, je kan altijd weer opnieuw beginnen.



Maar waar en hoe begin je dan?


Het beste antwoord: gewoon doen!


Beginnen en ervaren. Koop een mooi notitieboekje of een journal en begin met schrijven.


Als je het lastig vindt kan een journal waar al opdrachten, mooie quotes of schrijf onderwerpen in staan je goed op weg helpen. Er is vandaag de dag zo veel moois te kopen op dit gebied. Kijk eens rond op internet en laat je verrassen. Een mooi vorm gegeven boekje kan jou helpen om het makkelijker te pakken, omdat je er al blij van wordt als je er naar kijkt.


Er zijn journals te krijgen die inspelen op verschillende zelfreflectie onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan mindfulness, zelfvertrouwen, zelfliefde, dankbaarheid.

Of een agenda/planner waar ook diverse invul en to-do lijstjes in verwerkt zijn. Een planner voor je werk, afslank of andere doelen, me-time, gezin en noem maar op.

Hou je van creatief zijn, dan is een Bullet Journal ideaal. Je kan naast het schrijven lekker werken met kleur, stickertjes, tekeningen enz. Je kan het zo kleurrijk en creatief maken als je wilt.


De leukste die ik tegen kwam, toen ik zelf even aan het rondneuzen was:

“Happy in bikini journal”. En nee, dat boekje gaat niet over een afslank proces, maar juist over mindset. Hoe kan jij je zelfvertrouwen vergroten op ieder moment en in combinatie met wat je ook maar draagt qua kleding. Iedereen verdient het om zich comfortabel te voelen in haar eigen lijf. Heerlijk toch om daar eens mee aan de slag te gaan?


Denk bij het aanschaffen van een notitieboekje na over de grootte. Als je het graag overal mee naar toe neemt, is een wat kleiner boekje misschien handig, zodat het in je tas past. Als je vooral thuis schrijft is een wat groter boek misschien fijn, zodat je lekker veel schrijfruimte hebt. Als jij er maar blij van wordt, dat is het belangrijkste.



Schrijven vanuit rust in je hoofd of juist vanuit chaos?


Als je een heel druk hoofd hebt, met veel gedachtes en to-do dingen. Dan kan je schrijven heel goed gebruiken om orde en rust te brengen in die brein.

Schrijf gewoon alles op wat in je op komt. Alles wat op papier staat, hoef jij niet meer te onthouden. Alles wat je hebt opgeschreven, mag jouw hoofd verlaten, zodat je meer rust gaat ervaren. Je kan namelijk altijd terug kijken en terug lezen wat je ook al weer allemaal ‘moest’ of wilde doen of onthouden

.

Ook kan je drukke gedachtes of allerlei plannen en ideeën opschrijven en dan daarna ermee aan de slag gaan om ze te sorteren en ordenen. Zet ze op volgorde van belangrijkheid. Welke zijn als eerste aan de beurt en het belangrijkst om uit te voeren? Wat nog mooier is, misschien kan je sommige wel helemaal weg strepen. Zijn ze helemaal niet (meer) van belang. Dat is fijn he, dat ruimt lekker op in je hoofd. Dus alle losse flodders opschrijven om daarna prioriteiten te stellen en wellicht ook in te plannen in de agenda.




Als je juist aan zelfreflectie wilt werken, is het fijn als je schrijft vanuit rust.


Ai, maar hoe creëer je dan rust, als dat er op dat moment misschien niet of nog niet is?


  • Zorg dat je niet gestoord kan worden, zoek een fijne en rustige plek waar je kan schrijven.

  • Creëer een fijne sfeer, maak er voor jou een fijn moment van. Steek een kaarsje aan, zorg dat het lekker behaaglijk is. Dat de stoel lekker zit (of de zitzak of strandstoel of waar je ook maar bent). Dat je wat te drinken bij je hebt, een heerlijke thee bijvoorbeeld waar jij van kan genieten.

  • Vermijdt afleiding (mobiel uit en andere spontane afleiders).

  • Een diffuser met etherische oliën kan je helpen om juist geconcentreerd en gefocust te blijven. Bijvoorbeeld met een combinatie met lemon. Of als je juist voelt dat je meer rust en ontspanning nodig hebt om te schrijven, dan zou je wellicht een lavendel geur kunnen gebruiken.

  • Doe of volg een meditatie. Of sluit gewoon even je ogen en focus je op je ademhaling, zodat je lichaam en mind wat rustiger worden. Je kan ook luisteren naar rustige of inspirerende muziek.

  • Maak een wandeling in de natuur.

  • Een warm bad of douche, een ontspannen massage of sauna, kunnen je ook heel goed helpen om meer bij je gevoel te komen.

Probeer gewoon wat varianten uit en ontdek wat voor jou werkt.



En wanneer of hoe vaak zal ik dan schrijven?


Dat ligt ook aan het onderwerp of het soort journal.


Er zijn invul boekjes en journals, waarbij je dagelijks even stil staat bij een aantal vragen. In de ochtend bijvoorbeeld, hoe je je die dag wilt voelen, wat je prioriteiten zijn voor die dag, wat er op je to-do lijstje staat, wat je intentie is. En aan het einde van de dag zou dat kunnen zijn, waar je die dag dankbaar voor bent, wat je die dag geleerd hebt, waar je trots op bent, welk punt of doel je aan wilt passen.

En zo zijn er ook week, maand of jaar journals. Die jou kunnen helpen met je dromen en doelen bijvoorbeeld.


Als je niet zo fijn in je vel zit of je voelt veel onrust of stress in je systeem, kan van je af schrijven heel erg goed helpen om weer wat meer tot rust te komen. Waar loop je tegen aan, waar komt dat gevoel vandaan, welke kleine stapjes kan je nu nemen om je beter te voelen, waar ga je meer opletten enz enz. Als je niet fijn in je vel zit, misschien zelfs wat down of depressief voelt, kan elk moment van de dag geschikt zijn om te schrijven.

Papier is heel geduldig. Schrijf zo veel en vaak als jij wilt of voor jou fijn voelt.


Let wel op, dat je in dit geval, als je je niet zo fijn voelt, niet alleen maar negatieve dingen van je af schrijft. Maar schrijf vooral ook positieve dingen, zorg dat er balans is. Bijvoorbeeld mooie herinneringen, dingen waar je dankbaar voor bent, kleine geniet momentjes van de dag, een stapje in de goede richting die je toch al hebt kunnen maken. Als je alleen negatief schrijft raak je misschien meer in de put of van jezelf of je doel verwijderd. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.



Delen is helen.


Als je minder fijn in je vel zit, is het fijn dat je je verhaal met iemand kan delen. Maar wat nu als er even niemand in de buurt is of iedereen is druk met werk, gezin en andere verplichtingen? Juist! Schrijf het maar op. Papier is heel geduldig. Heeft alle tijd voor jou en jouw woorden. Het zal je helpen om je hoofd te structureren, om te voelen welke emoties er bij je zijn op dit moment, om te beslissen wat jij nu nodig hebt om je beter te voelen.


Maar ook kan je heel makkelijk je emoties uitten. Schrijf maar eens op waarom je je verdrietig voelt, of waarom je boos bent op je baas, ouders, je vriend/vriendin enz. Wedden, dat het daarna oplucht. Dat er weer wat meer ruimte en rust komt in je systeem. Misschien kan je het zelfs wat meer relativeren, was het toch niet zo erg als dat jij in eerste instantie beleefde. Of krijg je mooie inzichten en inspiratie om wellicht het gesprek aan te gaan met die eventuele persoon waar je boos op bent. Je krijgt inspiratie en voelt je daardoor misschien ook krachtiger en zelfverzekerder. De zwaarte of heftigheid wordt iets minder.


Een heel mooi voorbeeld is bijvoorbeeld als er sprake is van rouwverwerking. Een lieve naaste is heel plots overleden en jij kon geen afscheid nemen. Wat doet dat met jou? Dat kan echt heel erg heftig zijn en ook heel lang in je systeem blijven zitten. Maar wat nu als jij aan die overleden persoon een brief schrijft met alles wat je hem of haar zo graag nog had willen vertellen. Jij komt nog dichter bij jouw emoties en tegelijkertijd wordt er weer een stukje verwerkt van jouw verdriet. Door het te uitten. Schrijf het maar op.



Hoe doe je dat, van je af schrijven?


Je kan ‘gewoon’ ergens beginnen met schrijven, zonder structuur en je laat het maar gebeuren. Begin gewoon en kijk maar waar het verhaal heen gaat. Laat de pen maar als vanzelf over het papier gaan en schrijf alles op wat in je op komt. Dat is een hele goede manier. Het hoeft geen samenhangend verhaal te zijn. Niks moet, alles is goed. Schrijf letterlijk je hoofd en hart maar leeg.



Wil je echt over een bepaald thema schrijven, zodat er voor jou ook een oplossing en stappenplan uitkomt, dan moet je wellicht wat meer gestructureerd aan de gang gaan.

  • Schrijf eerst eens het onderwerp op. Waar wil jij over brainstormen? Waar heb je last van?

  • Ga dan steeds een stukje verder verdiepen. Waarom heb ik daar last van, hoe is het gekomen dat dit nu in mijn leven speelt? Hoe is het ontstaan?

  • Ga dan eens kijken wat het met jou doet. Hoe voel ik mij nu? Wat doet het met mij?

  • Vervolgens kan je eens schrijven over hoe je het graag anders zou willen zien. Hoe voel je je nu, maar hoe zou jij je liever willen voelen? Wat wil je graag veranderen? Wat vindt je niet fijn?

  • Daarna kan je eens gaan schrijven over hoe je het kan veranderen of aanpassen. Welke kleine stapjes of veranderingen kan je nu al nemen om het aan te pakken. Wat kan je volgende maand doen om het vast te houden en nog verder in te groeien. Waar wil je aan het einde van het jaar staan? Wat zijn je doelen die je wilt bereiken over dit onderwerp.

  • Vervolgens kan je ook eens kijken wie jou er bij kan helpen. Zorg voor een stok achter de deur. Wat heb jij nodig om het te kunnen bereiken? Misschien hulp van anderen, of een training (zelfontwikkeling), of een strak stappenplan.

  • En vergeet vooral niet; welke beloningen geef jij aan jezelf als een stapje is gelukt? Beloon jezelf positief bij ieder succes in jouw proces. Dat kan iets kleins of iets groters zijn.

Gestructureerd schrijven om een doel te behalen. Gewoon doen. Probeer het eens, ga er maar eens voor zitten. Je zal zien dat het mooie inzichten oplevert.



Manieren van schrijven


Je kan natuurlijk in verhaal vorm schrijven. Bijvoorbeeld over een herinnering. “Weet je nog dat we toen dat avontuur beleefd hebben. Dat was spannend maar ook heel erg leuk. Ik kan er nu erg om lachen als ik er aan terug denk”. Ja, echt waar, je zal op dat moment, als je dat schrijft, een (innerlijke) glimlach krijgen en ook even een blij gevoel ervaren.

Deze manier van schrijven kan natuurlijk ook heel erg goed helpen in het voorbeeld wat ik al eerder benoemde, over het schrijven van een brief naar een overleden dierbare. Leuke herinneringen en verhalen ophalen. Maar het kan ook zeker hepen om een minder fijne gebeurtenis in je leven te helen. Het beschrijven van een situatie die ooit eens gebeurt is, in verhaal vorm, kan heel goed helpen bij een stukje verwerking. Wat er gebeurde, waar dat was, wie er bij waren, hoe jij je voelde op dat moment enz.


Je kan dus ook gewoon maar beginnen met schrijven, ongestructureerd, alles wat in je op komt. Als het bijvoorbeeld heel druk is in je hoofd, schrijf maar gewoon alles op. Alsof het een waterval is, die leeg loopt. Laat het maar stromen. Alles wat jou op dit moment bezig houdt, alles wat er speelt in je leven, alles wat leuk is, alles wat minder fijn aan voelt. Kijk maar wat er allemaal als vanzelf uit je ‘mouw’ komt. Het zal je per direct meer lucht geven. Als je wilt, kan je het later nog eens terug lezen en dan misschien een structuur of plan er aan hangen. Maar dat hoeft niet. Als jouw doel is om lekker van je af te schrijven, dan is het helemaal goed zo. Het geeft rust in je hoofd. Je hoeft het niet meer te onthouden, want het staat nu op papier. En als je wilt of als je er nog iets mee moet, kan je het gewoon even terug lezen.

Dit helpt ook heel erg goed, als je s ’nachts aan het malen bent en je kan niet lekker slapen, omdat het te druk is in je hoofd. Leg maar een briefje naast je bed en schrijf het gewoon meteen op. Wedden dat je rustig verder kunt slapen daarna.


Ook een manier van schrijven kan zijn, dat je heel kort en bondig punten opschrijft. Een duidelijk voorbeeld is natuurlijk een to-do lijstje. Schrijf alles op wat je nog de komende tijd gedaan wilt hebben. Je houdt dan overzicht met de punten die gedaan zijn en je af kan strepen en wat nog open staat. Maar ook in een journal kan je aan het einde van de dag heel kort en krachtig opschrijven hoe je je vandaag voelde. En als je dat iedere dag doet, krijg je na een maand, misschien een duidelijk inzicht. Het leven gaat vaak in eb en vloed, in ups-and-downs. Iedereen heeft fijne en minder fijne dagen/tijden. Als je dit bij houdt in een journal of dagboek, kan dat jou inzichten geven. ‘Op die dag, nadat ik dit of dat heb gedaan, of met die of die persoon had afgesproken voelde ik mij erg moe, dat vond ik niet fijn. En nadat ik die of die dag gewerkt heb aan dat toffe project, voelde ik me ook moe, maar vooral ook voldaan. Moe op een fijne manier.’


Schrijven met kort en bondige punten, kan vaak ook heel goed werken bij reflectievragen. Vragen zoals; wat kost mij energie en wat geeft mij energie – welke normen en waarden zijn voor mij belangrijk – welke negatieve gedachtes heb ik vaak – waar voel ik mij allemaal dankbaar voor,… Som ze maar op en ze zullen je inzichten geven.


Je kan jezelf vragen stellen en die beantwoorden. Waarom voel ik mij erg moe na een familiebezoek? Wat raakte mij gister, waardoor ik me in eens verdrietig voelde? Wat deed ik graag als klein kind, waar werd ik toen zo blij van? Waar komt de onrust vandaan die ik nu al een paar dagen ervaar? Wat kan ik doen om het piekeren te verminderen? En ga maar schrijven, ga maar brainstormen en de antwoorden opschrijven over de vragen.



Hoe lang en wanneer kan ik het beste schrijven?


Het maakt helemaal niet uit. Jij mag dit helemaal zelf bepalen. Het allerbelangrijkste is, dat het zeker niet als verplichting moet voelen.

Je MAG schrijven, omdat het jouw gaat helpen.


Het ligt misschien aan het onderwerp of thema of je lang of kort wilt schrijven. Als je herinneringen ophaalt en/of in verhaal vorm schrijft, zal je misschien wat langer schrijven. Als je dan eenmaal in je verhaal zit, gaat het vaak vanzelf. Maar om je hoofd leeg te maken, volstaat een opsom lijstje met losse punten, dat duurt natuurlijk niet zo lang. Ga je aan de gang met reflectie vragen, dan kan je dat natuurlijk zo kort en lang doen als dat voor jou fijn voelt.


Het is belangrijk dat jij er een goed gevoel bij hebt en het leuk en fijn vindt om te schrijven. Misschien is het in het begin een beetje wennen, maar je zal zien dat als je het vaker oppakt je er steeds beter in wordt en steeds sneller in je verhaal komt. Je hoofd zal eerder in die flow komen, het went aan het schrijven. Het is net als leren fietsen, in het begin is het moeilijk, spannend en wiebelig, maar hoe vaker je het doet, dan wordt het op een gegeven moment een automatisme en verleer je het nooit meer.


Het is ook per persoon verschillend. Misschien ben jij van jezelf al iemand die iets kan vertellen met 1 of 2 zinnen. Kort en duidelijk. Waarschijnlijk heb je ook in een gesprek met iemand maar 1 of 2 woorden nodig om de clou van het verhaal van die persoon door te hebben. En misschien ben jij juist iemand die iets altijd heel uitgebreid wilt vertellen, verhalen heeft in geuren en kleuren met veel details en omwegen. Dat verschil zal ook in het schrijven tot uiting komen. De ene persoon kan in 1 zin zich uitdrukken en voelen en ervaren wat nodig is, terwijl een andere persoon pas aan het einde van een heel verhaal wat voelt en inspiratie of een inzicht krijgt.


Als je werkt met een journal of invul boekje, is het vaak fijn om of in de ochtend of in de avond te schrijven. Vaak staan er vragen in als; welke intentie neem jij mee voor deze dag, wat zijn je doelen voor deze dag (ochtend dus). Of waar werd je vandaag blij van? Waar ben je dankbaar voor vandaag? Wat heb je vandaag geleerd (avond)? Werk je graag met een notebook of schrijfblok, dan kan je op ieder moment en elke willekeurige plek gaan schrijven. Binnen of buiten, in de ochtend, in de trein uit je werk, in de avond, alles kan. Gewoon wanneer jij inspiratie hebt of zin hebt om te gaan schrijven.


Het leuke aan sommige journals is, dat je vaak ook creatieve kleurtjes, plaatjes, tekeningen enz kunt gebruiken. Als jij dat leuk vindt, kan jou dat ook weer helpen om gewoon er een eigen me-time momentje van te maken. 2 Vliegen in 1 klap. En iets schrijven en een stukje creativiteit. Ook creatief bezig zijn, kan veel mensen tot rust brengen in het hoofd en nieuwe inspiratie of inzichten geven. Gewoon omdat je met je handen bezig bent.


Stel je wilt een jaarplan maken voor jezelf, over de doelen die je wilt behalen in het nieuwe jaar. Daar gaat waarschijnlijk wel wat meer tijd inzitten. In dit geval is het misschien wel handig om ‘schrijftijd’ in te plannen in je agenda. Je maakt er dan gewoon een soort project van voor jezelf. Zorg wel dat je het leuk blijft vinden, dat het geen ‘moeten’ wordt. Koop hier een apart mooi schrijfboekje voor, waar je al blij van wordt als je het ziet en meteen zin hebt om het uit te werken en ook helemaal af te maken. Bewaar ook wat extra lege ruimte, zodat je later in de loop van dat jaar, ook nog dingen kan toevoegen, of zijwegen er bij kan schrijven, die je bent in gegaan. Maak er een prachtig jaaroverzicht van. Helemaal op jou afgestemd. Wedden dat je die doelen haalt!



Vanuit flow naar automatisch schrift


Ik vertelde al over het schrijven in flow. Dat je gewoon ergens begint en dan als vanzelf de woorden op papier komen. De vertaling vanuit je hoofd en hart stroomt letterlijk door je arm naar je hand en de pen op het papier. Maar nog mooier en diepgaander is, als je terecht komt in ‘automatisch schrift’. Dan ben je zo diep in een flow, dat je eigenlijk niet meer nadenkt. Dan is het alsof je hand en pen als vanzelf bestuurd worden en de woorden geschreven worden. Alsof niet jij aan het schrijven bent, maar het Universum het voor jou overneemt. Een paar keer mocht ik dit heel intensief ervaren, het is enorm krachtig. De woorden die dan op papier komen hebben een belangrijke boodschap en diepe betekenis. Eigenlijk kan je deze zinnen niet met je eigen hoofd en hart bedenken.

Kan jij je er wat bij voorstellen? Misschien niet. Ik denk dat je dit een of meerdere keren moet ervaren om de kracht te mogen voelen van deze woorden.



Wat als je wilt schrijven, maar echt even niet weet waar je begint of waar je over kan schrijven?


Er zijn altijd manieren om inspiratie te krijgen. Je kan er heel bewust naar op zoek gaan of wie weet kom je spontaan ergens iets tegen.

Uiteraard kan een journal of invul boekje al heel goed op weg helpen.


Maar wil je graag echt vanuit jezelf schrijven, dan kan je heel bewust bijvoorbeeld eens door een boek of tijdschrift bladeren, er is vast een stukje tekst wat jouw aandacht trekt. Of misschien zelfs een afbeelding, een plaatje waar als vanzelf een verhaal achter zit, of wat jou een herinnering geeft. Misschien helpt een foto uit een album of van je mobiel je wel. Je kan ook op internet even gaan neuzen. Stel eens een vraag aan Google. Waarschijnlijk kom je al scrollend wel op een onderwerp of vindt je reflectievragen over een bepaald thema. (Maar daarna weer schrijven met pen en papier he😉).


Mooie ingevingen komen vaak vanuit rust. Misschien ben je een wandeling aan het maken en komt er als vanzelf iets binnen waaien. Of je loopt door een dorp of stad en wordt aangetrokken door een reclame boodschap of een quote. Misschien luister je naar muziek en spreekt de tekst of het nummer je heel erg aan en wil je daar eens mee aan de gang gaan. Of je voelt juist verdriet of een andere emotie bij een nummer, ook dat is een hele mooie ingang natuurlijk.


En wat als je het gewoon aan het Universum vraagt? Klinkt misschien zweverig, maar heb je het al wel eens geprobeerd? Sluit even je ogen en richt je een paar minuten op je ademhaling. Rustig inademen via de neus en uitblazen via de mond. Stel dan gewoon eens de vraag; Universum over welk onderwerp kan ik nu schrijven, kunt u mij een ingeving of inspiratie sturen. En richt je weer op je ademhaling en wacht rustig af tot er een antwoord komt.


Schrijf gewoon over jezelf. Wat wil je, wat voel je, wat is je droom, waar loop je tegen aan, wat wil je veranderen, wat wil je loslaten, wat blokkeert jou, wat geeft energie, waar wordt jij blij van, wat zijn jouw normen-waarden-doelen en wensen, welke eigenschappen heb je, wie was jij als kind, welke herinneringen heb je, wat heb je nodig enz enz,…… Het is voor jou, over jou en door jou! En alles is goed.


Schrijven (met pen en papier) kan jou echt helpen:

  • Om je hoofd leeg te maken als het er druk is, om overzicht te krijgen (to-do, plannen, brainstormen over het uitwerken van een project, de dag verwerken)

  • Om tot rust te komen (kan zelfs ont-stressend werken ook fysiek)

  • Om aan je zelfontwikkeling te werken (zelfvertrouwen verbeteren, keuzes maken, doelen stellen en uitwerken)

  • Om emoties ruimte te geven en te verwerken (bij boosheid en verdriet, afwijzing en verlies, bij het ervaren van veel negatieve gedachtes)

  • Ook voor zelfliefde, blijdschap en plezier (dankbaarheid, ik heb vandaag genoten van, ik kreeg een compliment van en dat voelde heel fijn, ik ben trots op mezelf omdat, dit was echt super tof deze week, het uitje met mijn vriendin was echt heel gezellig). En als je die positieve berichten eens terug leest als je je misschien weer even wat minder fijn voelt, zal het je weer een boost geven in de goede richting. Nu gaat het dan misschien iets minder goed, maar je weet dat het maar een fase is. Na regen komt zonneschijn, achter de wolken schijnt de zon; toch?


Schrijf je happy!


Wil je meer weten over zelfontwikkeling en diverse andere onderwerpen, check dan eens mijn facebook groep.

Daar deel ik veel leuke tips, oefeningen, winacties, kaartleggingen en meer.





Een paar extra tips:


Stel je kan jezelf niet zo goed tot rust krijgen om te beginnen met schrijven.

Een meditatie is misschien ook niet helemaal je ding.


Probeer dit dan eens: Je pakt een groot teken vel, die leg je op de grond voor je. Pak een pen of potlood, sluit je ogen en ga gewoon lijnen en krullen en andere vormen maken. ZONDER TE KIJKEN EN ZONDER JE PEN OF POTLOOD VAN HET PAPIER TE HALEN. Laat je hand bewegen vanuit een flow, probeer zo weinig mogelijk te sturen. Doe dit minimaal 5 minuten. Het zal je helpen om tot rust te komen. Enerzijds omdat je beweegt met je hand en anderzijds omdat je hoofd niet hoeft na te denken wat je tekent of schrijft. Daarnaast zit je op de grond, waardoor je ook jezelf aard (helpt om uit je hoofd te komen bij drukte). Als op de grond zitten lastig voor je is, zorg dan dat je in ieder geval heel goed beide voeten op de grond hebt als je deze oefening zittend aan een tafel of bureau doet.



Combineer iets creatiefs met schrijven.


Maak eens een moodboard of vision bord en ga daarna eens schrijven over de afbeeldingen en /of quotes die je gekozen hebt. Kijk maar eens welk verhaal er dan los of boven komt. Een moodboard maak je door oude tijdschriften te pakken en plaatjes te zoeken. Lekker uitknippen of uitscheuren en die dan allemaal op te plakken op 1 groot vel. Bedenk misschien een vraag of thema bij je moodboard. Bijvoorbeeld; wat is je droom als alles kan en mag, wat wil ik nog bereiken of wie ben ik. En ga daar dan plaatjes en afbeeldingen bij zoeken. Als het klaar is, geef je het een mooi plekje en ga er maar eens een uitleg bij schrijven. Waarom heb ik dit of dat plaatje gekozen, waarom werd ik er door aangetrokken om die te kiezen? Enz.



Wat ook een leuke oefening is.


Pak of maak een stapel kleine briefjes. Schrijf op ieder briefje 1 reflectie vraag of thema/onderwerp. Nu kan je iedere week 1 briefje (ongezien) eruit trekken en daar dan over gaan schrijven. Wat ook leuk is, leg alle briefjes op zijn kop op de grond, ga er op staan en voel maar welk briefje deze keer jouw aandacht trekt. En wat dus voor deze keer het onderwerp of de reflectievraag is om mee aan de slag te gaan.


Veel succes en deel gerust je ervaringen onder deze blog. Dat zou ik heel leuk vinden. En wie weet kan je ook weer anderen inspireren daarmee.




Dank je wel voor het lezen van mijn blog. Ik hoop dat ik je mocht inspireren.

Voor meer tips en inspiratie, download gratis mijn e-book of kom in de facebookgroep.

Binnenkort een super leuke 3-daagse schrijf challenge!

Are you in?





Gratis E-book "Schrijf je happy"

Nog meer leuke tips en info over schrijven.

Download hem hier:


46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


kaft nieuw met spiraal.png

Gratis E-book

bottom of page