top of page
Zoeken

Schrijf je happy

Kan dat écht? Jezelf happy schrijven?

JA! Dat kan echt.


Uit ervaring weet ik dat het juist heel goed kan helpen om “van je af te schrijven”.

Dit is niet alleen mijn eigen ervaring, maar ook van andere mensen die ik ken. En ook werk ik in mijn eigen praktijk met oefeningen en schrijfopdrachten voor mijn cliënten. Zo vaak ontstaat er dan een mooi en helpend inzicht of de persoon komt bij de kern van de emotie.Hoe vaak schrijven we nog met pen en papier?


In deze huidige digitale maatschappij, wordt er niet vaak meer met pen en papier geschreven. Iedereen heeft wel een computer of laptop, al dan niet voor het werk wat je doet. Maar schrijven, écht met pen en papier, kan een andere beleving geven. Je komt echt beter bij je gevoel dan dat je het uit typt. En nee, natuurlijk kan je ook prima iets typen zodat je ook dan bij je gevoel komt of zelfs een traantje moet wegpinken.


Maar met pen en papier schrijf je vaak toch iets langzamer en de woorden komen letterlijk uit je ‘mouw’. Door de beweging van je hand en arm, kan je echt in een flow komen. Alsof letterlijk vanuit je hoofd en hart de woorden door je arm naar je hand stromen.


Soms heeft het wel wat tijd nodig om in een flow te komen. Maar vaak door gewoon maar ergens over te beginnen met schrijven, komt er vanzelf meer. Je komt in een flow. De woorden en zinnen worden als vanzelf gevormd vanuit een rustig tempo.


Schrijven met pen en papier doet ook een beroep op je oog-hand coördinatie in samenwerking met het stimuleren van de hersenen. Schrijven heeft dus ook een positieve invloed op je motoriek. En ook helpt het je om goed te focussen en concentreren, wat vervolgens weer extra rust en ruimte geeft in je hoofd en lichaam.

Daarnaast is een extra voordeel, dat je veel makkelijker een schrijfblokje in je tas meeneemt dan een laptop. Als je een mooie wandeling aan het maken bent bijvoorbeeld en je komt op een prachtige plek in de natuur, hoe fijn en makkelijk is het om dan daar eens even tot rust te komen en te schrijven hoe het met je gaat?


Schrijven kan helpen bij:

- Verbeteren van bewustzijn

- Zelfontwikkeling, nieuwe inzichten

- Plannen en organiseren

- Hoofd en gedachten ordenen

- Overzicht geven

- Begrijpen en verwerken van gevoelens en emoties


Waar kan je over schrijven:

- Doelen stellen, dit pad volgen en/of bijschaven waar nodig

- Verdriet of vervelende herinneringen een plekje geven, rouwverwerking

- Gevoelens en emoties aankijken, toe laten en verwerken

- Oplossingen bedenken voor problemen

- Zorgen ordenen en verzachten

- Brainstormen

- Inplannen van me-time in drukke tijden

- Hoe het met je gaat, wat je wilt veranderen, welke keuzes je graag zou maken

- Ervaringen en situaties waar je iets van geleerd hebt

- Enz. enz.

Er is zo veel moois waar je over kan schrijven.Voordelen van schrijven:

 • Papier is geduldig

 • Je kan je gedachten ordenen. Je hoeft niet direct op iets of iemand te reageren. Je kan er rustig over nadenken.

 • Sommige woorden kunnen lastig zijn om uit te spreken, maar schrijven lukt wellicht dan wel

 • Als je niet meer live tegen iemand iets kan zeggen, kunnen woorden op papier je helpen bij de verwerking van verdriet of verlies

 • Je kan het altijd nog eens terug lezen op een later moment

 • Je komt makkelijk bij je eigen gevoel en emoties

 • Papier kan heel goed helpen als geheugensteuntje, iets wat je beter niet mag vergeten. Bijvoorbeeld een to-do lijstje. Maar ook als je net in bed ligt en krijgt een idee of ingeving, schrijf het even op en je kan rustig gaan slapen zonder dat het vergeten wordt.

 • Wat geschreven staat is geen wet, je kan altijd weer opnieuw beginnen.Maar waar en hoe begin je dan?


Het beste antwoord: gewoon doen!


Beginnen en ervaren. Koop een mooi notitieboekje of een journal en begin met schrijven.


Als je het lastig vindt kan een journal waar al opdrachten, mooie quotes of schrijf onderwerpen in staan je goed op weg helpen. Er is vandaag de dag zo veel moois te kopen op dit gebied. Kijk eens rond op internet en laat je verrassen. Een mooi vorm gegeven boekje kan jou helpen om het makkelijker te pakken, omdat je er al blij van wordt als je er naar kijkt.


Er zijn journals te krijgen die inspelen op verschillende zelfreflectie onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan mindfulness, zelfvertrouwen, zelfliefde, dankbaarheid.

Of een agenda/planner waar ook diverse invul en to-do lijstjes in verwerkt zijn. Een planner voor je werk, afslank of andere doelen, me-time, gezin en noem maar op.

Hou je van creatief zijn, dan is een Bullet Journal ideaal. Je kan naast het schrijven lekker werken met kleur, stickertjes, tekeningen enz. Je kan het zo kleurrijk en creatief maken als je wilt.


De leukste die ik tegen kwam, toen ik zelf even aan het rondneuzen was:

“Happy in bikini journal”. En nee, dat boekje gaat niet over een afslank proces, maar juist over mindset. Hoe kan jij je zelfvertrouwen vergroten op ieder moment en in combinatie met wat je ook maar draagt qua kleding. Iedereen verdient het om zich comfortabel te voelen in haar eigen lijf. Heerlijk toch om daar eens mee aan de slag te gaan?


Denk bij het aanschaffen van een notitieboekje na over de grootte. Als je het graag overal mee naar toe neemt, is een wat kleiner boekje misschien handig, zodat het in je tas past. Als je vooral thuis schrijft is een wat groter boek misschien fijn, zodat je lekker veel schrijfruimte hebt. Als jij er maar blij van wordt, dat is het belangrijkste.Schrijven vanuit rust in je hoofd of juist vanuit chaos?


Als je een heel druk hoofd hebt, met veel gedachtes en to-do dingen. Dan kan je schrijven heel goed gebruiken om orde en rust te brengen in die brein.

Schrijf gewoon alles op wat in je op komt. Alles wat op papier staat, hoef jij niet meer te onthouden. Alles wat je hebt opgeschreven, mag jouw hoofd verlaten, zodat je meer rust gaat ervaren. Je kan namelijk altijd terug kijken en terug lezen wat je ook al weer allemaal ‘moest’ of wilde doen of onthouden

.

Ook kan je drukke gedachtes of allerlei plannen en ideeën opschrijven en dan daarna ermee aan de slag gaan om ze te sorteren en ordenen. Zet ze op volgorde van belangrijkheid. Welke zijn als eerste aan de beurt en het belangrijkst om uit te voeren? Wat nog mooier is, misschien kan je sommige wel helemaal weg strepen. Zijn ze helemaal niet (meer) van belang. Dat is fijn he, dat ruimt lekker op in je hoofd. Dus alle losse flodders opschrijven om daarna prioriteiten te stellen en wellicht ook in te plannen in de agenda.
Als je juist aan zelfreflectie wilt werken, is het fijn als je schrijft vanuit rust.


Ai, maar hoe creëer je dan rust, als dat er op dat moment misschien niet of nog niet is?


 • Zorg dat je niet gestoord kan worden, zoek een fijne en rustige plek waar je kan schrijven.

 • Creëer een fijne sfeer, maak er voor jou een fijn moment van. Steek een kaarsje aan, zorg dat het lekker behaaglijk is. Dat de stoel lekker zit (of de zitzak of strandstoel of waar je ook maar bent). Dat je wat te drinken bij je hebt, een heerlijke thee bijvoorbeeld waar jij van kan genieten.

 • Vermijdt afleiding (mobiel uit en andere spontane afleiders).

 • Een diffuser met etherische oliën kan je helpen om juist geconcentreerd en gefocust te blijven. Bijvoorbeeld met een combinatie met lemon. Of als je juist voelt dat je meer rust en ontspanning nodig hebt om te schrijven, dan zou je wellicht een lavendel geur kunnen gebruiken.

 • Doe of volg een meditatie. Of sluit gewoon even je ogen en focus je op je ademhaling, zodat je lichaam en mind wat rustiger worden. Je kan ook luisteren naar rustige of inspirerende muziek.

 • Maak een wandeling in de natuur.

 • Een warm bad of douche, een ontspannen massage of sauna, kunnen je ook heel goed helpen om meer bij je gevoel te komen.

Probeer gewoon wat varianten uit en ontdek wat voor jou werkt.En wanneer of hoe vaak zal ik dan schrijven?


Dat ligt ook aan het onderwerp of het soort journal.


Er zijn invul boekjes en journals, waarbij je dagelijks even stil staat bij een aantal vragen. In de ochtend bijvoorbeeld, hoe je je die dag wilt voelen, wat je prioriteiten zijn voor die dag, wat er op je to-do lijstje staat, wat je intentie is. En aan het einde van de dag zou dat kunnen zijn, waar je die dag dankbaar voor bent, wat je die dag geleerd hebt, waar je trots op bent, welk punt of doel je aan wilt passen.

En zo zijn er ook week, maand of jaar journals. Die jou kunnen helpen met je dromen en doelen bijvoorbeeld.


Als je niet zo fijn in je vel zit of je voelt veel onrust of stress in je systeem, kan van je af schrijven heel erg goed helpen om weer wat meer tot rust te komen. Waar loop je tegen aan, waar komt dat gevoel vandaan, welke kleine stapjes kan je nu nemen om je beter te voelen, waar ga je meer opletten enz enz. Als je niet fijn in je vel zit, misschien zelfs wat down of depressief voelt, kan elk moment van de dag geschikt zijn om te schrijven.

Papier is heel geduldig. Schrijf zo veel en vaak als jij wilt of voor jou fijn voelt.


Let wel op, dat je in dit geval, als je je niet zo fijn voelt, niet alleen maar negatieve dingen van je af schrijft. Maar schrijf vooral ook positieve dingen, zorg dat er balans is. Bijvoorbeeld mooie herinneringen, dingen waar je dankbaar voor bent, kleine geniet momentjes van de dag, een stapje in de goede richting die je toch al hebt kunnen maken. Als je alleen negatief schrijft raak je misschien meer in de put of van jezelf of je doel verwijderd. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.Delen is helen.


Als je minder fijn in je vel zit, is het fijn dat je je verhaal met iemand kan delen. Maar wat nu als er even niemand in de buurt is of iedereen is druk met werk, gezin en andere verplichtingen? Juist! Schrijf het maar op. Papier is heel geduldig. Heeft alle tijd voor jou en jouw woorden. Het zal je helpen om je hoofd te structureren, om te voelen welke emoties er bij je zijn op dit moment, om te beslissen wat jij nu nodig hebt om je beter te voelen.


Maar ook kan je heel makkelijk je emoties uitten. Schrijf maar eens op waarom je je verdrietig voelt, of waarom je boos bent op je baas, ouders, je vriend/vriendin enz. Wedden, dat het daarna oplucht. Dat er weer wat meer ruimte en rust komt in je systeem. Misschien kan je het zelfs wat meer relativeren, was het toch niet zo erg als dat jij in eerste instantie beleefde. Of krijg je mooie inzichten en inspiratie om wellicht het gesprek aan te gaan met die eventuele persoon waar je boos op bent. Je krijgt inspiratie en voelt je daardoor misschien ook krachtiger en zelfverzekerder. De zwaarte of heftigheid wordt iets minder.


Een heel mooi voorbeeld is bijvoorbeeld als er sprake is van rouwverwerking. Een lieve naaste is heel plots overleden en jij kon geen afscheid nemen. Wat doet dat met jou? Dat kan echt heel erg heftig zijn en ook heel lang in je systeem blijven zitten. Maar wat nu als jij aan die overleden persoon een brief schrijft met alles wat je hem of haar zo graag nog had willen vertellen. Jij komt nog dichter bij jouw emoties en tegelijkertijd wordt er weer een stukje verwerkt van jouw verdriet. Door het te uitten. Schrijf het maar op.Hoe doe je dat, van je af schrijven?


Je kan ‘gewoon’ ergens beginnen met schrijven, zonder structuur en je laat het maar gebeuren. Begin gewoon en kijk maar waar het verhaal heen gaat. Laat de pen maar als vanzelf over het papier gaan en schrijf alles op wat in je op komt. Dat is een hele goede manier. Het hoeft geen samenhangend verhaal te zijn. Niks moet, alles is goed. Schrijf letterlijk je hoofd en hart maar leeg.Wil je echt over een bepaald thema schrijven, zodat er voor jou ook een oplossing en stappenplan uitkomt, dan moet je wellicht wat meer gestructureerd aan de gang gaan.

 • Schrijf eerst eens het onderwerp op. Waar wil jij over brainstormen? Waar heb je last van?

 • Ga dan steeds een stukje verder verdiepen. Waarom heb ik daar last van, hoe is het gekomen dat dit nu in mijn leven speelt? Hoe is het ontstaan?

 • Ga dan eens kijken wat het met jou doet. Hoe voel ik mij nu? Wat doet het met mij?

 • Vervolgens kan je eens schrijven over hoe je het graag anders zou willen zien. Hoe voel je je nu, maar hoe zou jij je liever willen voelen? Wat wil je graag veranderen? Wat vindt je niet fijn?

 • Daarna kan je eens gaan schrijven over hoe je het kan veranderen of aanpassen. Welke kleine stapjes of veranderingen kan je nu al nemen om het aan te pakken. Wat kan je volgende maand doen om het vast te houden en nog verder in te groeien. Waar wil je aan het einde van het jaar staan? Wat zijn je doelen die je wilt be