top of page
Zoeken
Foto van schrijverManuela van de Pol

Zelfvertrouwen, gewoon DOEN!

Bijgewerkt op: 10 nov. 2023

Ik wil:

Meer in mijn Kracht staan en mezelf minder wegcijferen

Me rustiger en minder angstig voelen

Mijn muur afbrokkelen en gewoon ‘Durven’ en ‘Doen’


Kort samen gevat:

Ik wil meer ZELFVERTROUWEN en me gewoon een POWER VROUW voelen!


Yep, er zijn veel mensen die dat willen. Die een 'power' gevoel graag zouden willen. Maar,…….yep, dat is het bekende woord wat er dan achter aan komt.

Ja maar,………



Maar wat zijn dan dus de beperkende overtuigingen?

Wat houdt jou tegen?

Waar heb jij last van?

Waar komen jouw twijfels vandaan?

Wanneer zijn die beperkende overtuigingen en ingeslepen patronen ontstaan in jouw leven?

Welke gedachtes in jouw hoofd maken dat jij niet volledig in je kracht staat en in jezelf gelooft?

Waarom maak jij je kleiner dan dat je bent? Of kleiner t.o.v. anderen?


Zo veel vragen die je jezelf kunt stellen om erachter te komen waarom jij de wens hebt om meer “Zelfvertrouwen” te hebben.

Ga er eens over schrijven en brainstormen. Niet vanuit je hoofd, maar vanuit je hart. Schrijven helpt je om meer bij je gevoel te komen en kan hele mooie inzichten geven.


Liever had je onderstaande eigenschappen in je bezit. Of,….

Bezit je ze wel, maar gebruik je ze te weinig?

Geloof jij er in dat je ze bezit?

Zegt de wereld om je heen, dat jij ze niet bezit of te weinig laat zien?


Wat zijn de tegenhangers van een verminderd of laag zelfvertrouwen:

- Moed

- Eigenwaarde

- Geloven dat je waardevol bent

- Vertrouwen en vooral ook geloven in jezelf


Ja maar,…

Waar komt die twijfel vandaan?


Wat ligt er achter een verminderd of laag zelfvertrouwen:

- Angst

- Zorgen

- Twijfels

- Perfectionisme

- Verlegenheid

- Niet durven

- Schaamte



Als kind krijg je in je opvoeding allerlei normen en waarden mee van je ouders. Soms goed en soms minder goed voor je verdere ontwikkeling. Veelal wordt het onbewust door je ouders of opvoeders aan je doorgegeven. Bepaalde patronen en overtuigingen kunnen zelfs van generatie op generatie doorgegeven worden.

Maar weet: Je kan altijd kiezen om het nu anders te gaan doen!

Zeker ook nu de wereld heel erg veranderd is, ten opzichte van een aantal jaar geleden. De mentaliteit, vooruitgang, veranderingen, het gaat razend snel. Dus grote kans dat die (beperkende) overtuigingen die je hebt meegekregen, nu helemaal niet meer passen in deze tijd en vooral niet meer passen bij JOU!


Welke van onderstaande punten herken jij in jouw leven (soms of vaak):

-Altijd beren op de weg zien

-Je angstig en onzeker voelen

-Negatief denken

-Moeilijk keuzes kunnen maken

-Uitdagingen uit de weg gaan

-Discussies vermijden

-Lastig ‘nee’ durven zeggen

-Regelmatig gedachtes hebben als: “Ja maar,..” of “Wat als,..” of “Dat durf ik niet” of “Wat moeten anderen er wel niet van denken” enz. enz.


Naast de ‘aangeleerde gewoontes’ uit je jeugd, kan een laag zelfvertrouwen ook ontstaan gedurende je leven. Denk aan vervelende herinneringen of gebeurtenissen. Dit kan groot of klein zijn.


Als je een spreekbeurt mocht geven op school en je kwam niet goed uit je woorden, of de reacties van de klas waren niet fijn, kan het zo maar zijn dat jij de rest van je leven daar ‘last’ van hebt. Je hebt angst om een presentatie te geven of een vergadering voor te zitten op je werk. Of in een (grotere) groep mensen iets te vertellen (met collega’s, vrienden, familie,..).


Maar zo’n zelfde soort angst, kan ook heel goed op latere leeftijd ontstaan, als je bijvoorbeeld juist een presentatie geeft aan collega’s en het loopt niet lekker, ze stellen lastige vragen die jij niet kunt beantwoorden op dat moment (terwijl je baas of de directeur er ook bij zit), je stottert, je gooit een glas water om ver. En noem maar op. Ook vanaf dat moment kan je heel goed, daar ‘last’ van blijven houden. De eerst volgende keer dat je gevraagd wordt om weer iets te presenteren, komt de herinnering terug. En ook het daarbij horende gevoel en de sensaties in je lichaam. Het zweet breekt je al uit bij de gedachte alleen al als je weer zo’n presentatie moet geven. Je ziet de beelden weer voor je. Je voelt dat het niet fijn was toen. Je voelt angst en denkt: “oh nee, als het maar niet weer verkeerd gaat”. De herinnering maakt nu, dat jij minder zelfvertrouwen ervaart.


Dit is een simpel voorbeeld, waar iedereen zich wel iets bij voor kan stellen. Maar wat nu als jij een diepe traumatische ervaring hebt in je leven. Ja natuurlijk, blijft die heel lang bij je. En misschien zelfs wel je hele leven.


Een mogelijk voorbeeld. Als kind heb je meegemaakt dat je ouders gingen scheiden. Dit kan een gevoel van afwijzing teweeg brengen. “Papa gaat weg, want hij vindt mij niet lief” – “Mama woont nu ergens anders, want ze vindt mij en mijn broertje altijd zo druk” (Ik ben te veel, het ligt aan mij).


Maar ook op latere leeftijd kan deze vorm van afwijzing ontstaan. Je man/vriend/partner maakt het uit. Jij voelt je afgewezen. Of wellicht is er een andere man/vrouw in beeld bij jouw partner. Jij voelt je niet goed genoeg (er is iets mis met mij).

En stel nu er komt een nieuwe partner in beeld. Wat denk en voel je dan? De kans is groot, dat je twijfels voelt. De herinnering komt boven. “Wat nu als ik weer afgewezen wordt en verdriet voel”. “Ben ik wel goed genoeg voor deze persoon”.


Herinneringen kunnen diep geworteld zijn.

Vaak kijken we terug naar wat er al gebeurt is in ons leven. We gaan vergelijken met een eerder voorval of gebeurtenis. En weten wat er toen gevoeld en ervaren is in ons lichaam en welke emoties we hadden.

Het beeld komt terug, het gevoel komt terug, de emotie komt terug.

Een herinnering vastgelegd in jouw systeem.



Maar hoe kan je dat verzachten? Hoe kan je dat voorkomen?

Uiteraard, als eerste stap, is het belangrijk om te weten of te onderzoeken waar een vervelend gevoel, angst of emotie vandaan komt. Vaak zal het toch met een herinnering of patroon uit je leven te maken hebben. Ga er eens over schrijven en probeer er achter te komen waar de onzekerheden vandaan komen.


Heel vaak kijken we terug naar wat er gebeurd is en leren daar onze lessen uit. Of we kijken en denken vooruit naar de toekomst.

Maar wat nu als je echt in het NU kan en gaat leven? NU is ook het enige wat er is.

Verleden is geweest en kan je niet meer veranderen. Toekomst moet nog komen en heb je geen grip op, dat kan nog alle kanten op gaan.


Beantwoord deze vragen maar eens voor jezelf:

Wat wil jij NU?

Hoe wil jij je NU voelen?

Welke actie/uitdaging wil jij NU aangaan?

Welke keus wil jij NU maken?

Wat wil je NU veranderen?


TOEN is niet NU. MORGEN OF VOLGEND JAAR IS NIET NU.

Je kan iedere dag weer opnieuw beginnen.

Iedere dag is een nieuwe dag.


Hoe?

Vaak is het lastig om te veranderen. Dat voelt spannend. Het kan een uitdaging voor je zijn om met bepaalde acties of doelen aan de gang te gaan. Maar belangrijk is, doe het vooral stapje voor stapje. Steeds een klein stukje buiten je comfort zone.


In het voorbeeld van een vervelende ervaring met het geven van een presentatie, is er maar 1 manier om daar weer ‘vanaf’ te komen. Je raadt het vast al. Juist, door het nog eens te doen. Uit je comfort zone, een beetje door die angst heen, en hopelijk wordt het deze keer wel een succes. Want, het mooie is, ook dat wordt weer in jouw geheugen en systeem opgeslagen.

YES! Ik kan een presentatie geven.

En misschien vindt je het een volgende keer nog steeds spannend, maar de angst zal zeker weer een klein beetje minder zijn en je zelfvertrouwen zal wat gegroeid zijn.


En weet vooral ook, je hoeft het niet alleen te doen. Waarom zou je niet iemand om hulp vragen, om jou bij te staan bij die presentatie. Om jou op weg te helpen met je angst. Misschien is er een collega die jou er heel erg goed bij kan helpen. Maar vaak voelen we ons dan ook onzeker om juist op zo’n moment aan iemand hulp te vragen. Er komen weer gedachten “dat is raar om iemand om hulp te vragen, wat moeten ze wel niet van mij denken, dat ik het niet ‘zelf’ kan,…?”. Maar is dat ook zo? Vraag het eens aan die collega die jou wellicht kan helpen. Dat is de enige manier om erachter te komen. Heel vaak vullen we het al in, maar blijkt de waarheid heel anders te zijn.


Vergeet niet, dat iedereen gedurende zijn/haar leven aan het leren en ontwikkelen is. Iedere dag weer. De een is al wat verder in dit en de ander is misschien al wat beter in dat. Die collega die heel erg zeker is in presenteren en jou misschien heel goed op weg kan helpen en kan ondersteunen, is misschien helemaal niet handig in werken met de computer of die voelt zich misschien onzeker in het opvoeden van zijn/haar pubers?

Ieder mens heeft wel vragen, twijfels en ontwikkelingspunten. Dus maak jezelf niet kleiner (of voel je niet dommer) dan de ander. Maar leer van elkaar.



Uit je comfort zone, hoe dan?

* Misschien vindt je het lastig om met mensen te praten? Begin elke dag een gesprek met iemand die je nog niet kent. Misschien gewoon in de supermarkt. Ben jij iemand die makkelijk zijn/haar woorden inslikt, maar wel iets vindt van een situatie of gebeurtenis? Probeer je toch te laten horen. Ieder succesje zal je helpen aan meer en een sterker zelfvertrouwen.


* Misschien voel je je soms onzeker en maak je je snel klein of onzichtbaar? Dan heb ik een leuke oefening voor je. Geef jezelf een podium. Ga ergens staan en strek beide armen in de lucht. Sta stevig met je voeten wat uit elkaar alsof ze stevig geworteld zijn aan de vloer. Beeld je nu in, dat je op een enorm podium staat, met duizenden mensen in het publiek. Die komen allemaal voor jou, die hebben kaartjes gekocht speciaal om jou te zien en te horen. Voel eens wat het met je doet? Wat gebeurt er? Wat voel je in je lichaam en waar voel je iets in je lichaam? Gewoon onderzoeken. Maak het dan nog sterker, door echt het publiek te zien. Kijk eens rond. Zie de details van de mensen. Wat hebben ze aan? Wat zeggen ze? Hoe kijken ze? Hoe bewonderen ze jou? Zie dat ze plezier hebben om hier te zijn, voor jou. Doe nu eens een grote stap naar voren en stap nog meer op de voorgrond en laat je zien. Wat gebeurt er nu? Verandert er iets? Probeer er van te genieten! Voel jezelf krachtig! Voel jezelf geliefd, waardevol en belangrijk! Als je nog een stapje verder wilt gaan, zoek dan een echte verhoging waar je op kan staan. Een krukje of stoel of,.. (let op, dat het wel veilig is natuurlijk). En doe hetzelfde. Verbeeld je in dat het jouw podium is waar jij jezelf laat zien. Misschien wil je zelfs een liedje zingen of iets vertellen. Voel je krachtig en doe het!

Geniet ervan om de ster te zijn, de beroemdheid. Het is jouw moment om in de spotlight te staan.


* Een leuke schrijfopdracht (of maak er een moodboard van):

Hoe zou je leven er uit zien als je alle moed van de wereld had en je een echte powervrouw bent. Wat zou je doen, waar zou je wonen, wie zijn er om je heen, hoe zou je je voelen,……..?

Ga er eens mee aan de slag en laat je verrassen.


* Mindful, meer in flow, in het moment leven, hoe doe je dat dan?

Wat je daarvoor nodig hebt, is dat je leert luisteren naar wat jouw lichaam nodig heeft en ook naar je intuïtie.

Wellicht kost het wat tijd om te leren om steeds meer naar je lichaam te luisteren, maar stapje voor stapje wordt het steeds makkelijker.

De drukte en verplichtingen van alle dag, maken het vaak lastig om te voelen en ervaren wat je echt nodig hebt. Vaak gaan we maar door op de automatische piloot.

Sta jij wel eens stil om te voelen wat je echt wilt en wat je nodig hebt, waar je op dat moment behoefte aan hebt?


Je kan dit op verschillende manieren doen, maar belangrijk hierbij is wel, dat je het doet vanuit RUST.

- Ga eens schrijven. Stel jezelf maar vragen en beantwoord ze. Ga op zoek naar inzichten.

- Voel in je lichaam. Misschien is je lichaam al langere tijd aan het waarschuwen dat het iets nodig heeft. Dat het rust nodig heeft. Als je dit alsmaar blijft negeren, gaat het vanzelf een keer écht op de rem trappen en jou tot stilstand brengen.

- Check eens bij jezelf, hoe je je voelt bij het opstaan. Wat wil je vandaag bereiken en hoe wil jij je daarbij voelen.

- Richt je op je ademhaling, zodat je lichaam en gedachtes even kort tot rust komen.

- Doe aan yoga (bewegen en ademen).

- Voel en wees je gedurende de dag bewust van wat je nodig hebt, waar je zin in hebt, hoe je je nu voelt en hoe je je wellicht wilt voelen.

- Is hetgeen je doet, ook waar je echt nog altijd blij van wordt? Je werk, de mensen om je heen, sport, hobby’s,… of wordt het tijd om een andere weg in te slaan?


Tip:

- Doe elke dag BEWUST iets wat je leuk vindt of waar je blij van wordt (klein of groot).

- Glimlach iedere ochtend naar jezelf in de spiegel en ook iedere avond voor je gaat slapen

- Schrijf aan het einde van de dag 3 dingen op waar je dankbaar voor bent (klein of groot) en voel die dankbaarheid.


Door steeds meer te werken aan jezelf goed voelen, dus ook jezelf op de eerste plaats te zetten, zal je je ook steeds zekerder voelen. Vaak zijn we gericht op ‘wat een ander vindt’ of ‘wat jij behoort te doen’. Dus heel vaak zijn we gericht op de ander, op je buiten wereld. Maar het mooie is: de ander doet dat ook (Nadenkertje 😊).


Denk positief over jezelf, haal jezelf niet naar beneden:

- Wat is mijn kracht?

- Waar ben ik goed in?

- Waarom zijn mensen graag om me heen?

- Waar ben ik trots op dat ik dat bereikt heb?

- Wat motiveert mij om door te zetten?

- Wat vind ik mooi aan mezelf?

- Welke positieve karakter eigenschappen heb ik?


* Beantwoord bovenstaande vragen en lees (alleen maar positieve antwoorden) de antwoorden zo vaak mogelijk nog eens door. En voel het en geloof in jezelf.


* Ook een hele mooie schrijfopdracht om je sterker en blijer te voelen: Schrijf een brief aan jezelf met alleen maar positieve dingen over jezelf, minimaal een A4, maar langer mag zeker.


Natuurlijk is het zo dat diep gewortelde pijnen en onzekerheden, lastiger zijn om te verzachten dan kleine ongemakken en spanningen. Maar ga er mee aan de slag, daag jezelf uit, stap eens buiten je comfort zone en heb vooral VERTROUWEN, dat het goed komt. Dat het stapje voor stapje makkelijker gaat en jij je zekerder voelt.


“Dance, like nobody is watching you!”.


En vraag hulp aan de mensen om je heen of ga op zoek naar een coach die bij jou past en jou er bij kan helpen.


“Je hoeft het niet alleen te doen “.


Liefs Manuela


Veel succes met de tips en oefeningen en deel gerust je ervaringen onder deze blog. Dat zou ik heel leuk vinden. En wie weet kan je ook weer anderen inspireren daarmee.



Dank je wel voor het lezen van mijn blog. Ik hoop dat ik je mocht inspireren.

Voor meer tips en inspiratie voel je welkom in mijn besloten facebookgroep.

Daar deel ik informatie, leuke challenges, winacties en nog veel meer.





Misschien spreekt ook dit gratis E-book je aan.

Schrijf je happy, met leuke tips en oefeningen.



Je download hem gratis hier: https://www.manuah.nl/e-book-schrijfjehappy


65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


kaft nieuw met spiraal.png

Gratis E-book

bottom of page