top of page
Zoeken

Werken met energie. Hoe en waarom.

Bijgewerkt op: 10 nov. 2023


Als ik aan iemand vertel dat ik een energetisch coach ben, krijg ik vaak een groot


vraagteken op het gezicht van mijn gesprekspartner.


Een wat? Wat doe je dan?

Ik begin mijn verhaal dan vaak met een voorbeeld waar de meeste mensen zich wel iets bij kunnen voorstellen. Nou stel bijvoorbeeld dat iemand tegen een burn-out aan zit of al een burn-out heeft of wanneer iemand zich depressief voelt, dan wordt die persoon vaak al via het werk bijvoorbeeld begeleidt of ondersteund middels gesprek. Of men heeft zelf hulp gezocht, dat kan natuurlijk ook. Maar ook dat is vaak alleen d.m.v. een gesprek. Hoe gaat het met je, wat doe je om te ontspannen en tot rust te komen en nog meer van dat soort vragen zullen daar dan langs komen. Maar ik weet uit ervaring dat die mensen ook heel erg moe zijn en vaak ook lichamelijke klachten hebben. Er wordt dan voorbij gegaan aan het lichaam. En ik ga ze daar dan bij helpen. Ik zorg dat ze hun energie weer terug krijgen.


Vaak is dit al voldoende uitleg en kan degene tegen over me zich er iets bij voorstellen en praten we daarna gezellig verder over het weer en andere makkelijke gespreksonderwerpen.


Als ik merk dat iemand écht geïnteresseerd is en er graag meer van wilt weten, vertel ik mijn verhaal verder.


Vaak is het zo dat mensen veel te lang doorlopen of blijven hangen in een situatie waar ze eigenlijk niet blij van worden. Een keus maken of een knoop doorhakken is voor veel mensen lastig. Je weet wat je nu hebt, maar je weet dan niet wat je er misschien voor terug krijgt. Ze blijven hopen dat het wel weer beter wordt, dat de mogelijke irritaties, frustraties, verdriet en vooral vermoeidheid vanzelf wel weer weg trekt.


Het is vanzelf gekomen, dus het gaat ook weer vanzelf weg toch?

Of toch niet?


Bij een burn-out blijven mensen zo lang doorgaan en door zwoegen (terwijl ze al moe zijn), totdat het lichaam letterlijk er mee stopt. Het lichaam geeft op een bepaald moment aan, tot hier en niet verder. Nu ga je rust nemen en aan jezelf denken en aan je zelf werken i.p.v. zorgen voor een ander. Het is nu jouw tijd om een grote stap terug te doen.


Wat ik als energetisch coach zie, is dat vaak niet alleen de situatie waar men in zit de boosdoener is, maar dat er vaak nog meer onderliggende gebeurtenissen zijn of zijn geweest waarvan de ballast wordt meegedragen in hun systeem (de ballast is ergens in het lichaam opgeslagen). Dit kan een vervelende gebeurtenis in hun leven geweest zijn die ze meegemaakt hebben. Dus eigenlijk iets groots, wat pijn of verdriet gedaan heeft. Maar dit kan ook iets heel kleins geweest zijn, misschien wel iets uit de jeugd. Wat onbewust een enorme impact heeft op de rest van je leven, je draagt een negatieve of zware energie al heel lang met je mee. En dan kan het zijn dat door de vermoeidheid van bijvoorbeeld die burn-out, er ineens andere gevoelens ook boven komen. Iets wat je bewust of onbewust in je leven hebt meegemaakt. En misschien ook wel bewust of onbewust ver weg hebt gestopt.


Wat de hulpvraag ook is, samen met de cliënt ga ik dan op zoek naar de onderliggende oorzaak.We gaan kijken wat jouw lichaam je te vertellen heeft.


Dat klinkt raar hè “wat het lichaam te vertellen heeft”, een beetje zweverig misschien, of vaag? Toch is het eigenlijk heel gewoon en zeker niet zweverig. Je lichaam laat vaak aan je voelen dat er iets aan de hand is. Er komt misschien iets spannends aan (je hebt binnenkort een examen en je voelt wat onrust en spanning in je buik), of je lichaam laat merken dat het best wel moe is (je ervaart misschien wel hartkloppingen), je leeft langere tijd in spanning (je ervaart pijn in je schouders en nek, je wordt misschien wel ziek of grieperig, je slaapt slecht). Om maar een paar voorbeelden te noemen, waar iedereen zich wel iets bij voor kan stellen.


Je lichaam geeft je signalen en fungeert echt als een kompas.

En als jij er niet naar luistert of het langere tijd negeert, gaat het lichaam steeds meer signalen geven of zorgt er zelfs voor dat je écht ziek wordt en je wel rust moet nemen of die stap wel terug moet doen.Waarvoor kan je bij een energetisch coach terecht?


Nou eigenlijk voor heel veel. Niet alleen voor lichamelijke kwalen, maar ook om voor een bepaald thema wat steeds terug komt in je leven, wat meer inzicht en bewustzijn te krijgen. En ook voor rouw- en verliesverwerking bijvoorbeeld. Jouw energie en de energie om je heen, kan je ook helpen met zelfontwikkeling. Waar loop je tegen aan, welke vragen heb je, welke gedachten zijn er steeds in je hoofd. Wat is je droom en wat houdt jou tegen om die droom werkelijkheid te laten worden? Welke situatie wil je graag veranderen, omdat het je zo veel energie kost, maar waarom durf of kan je geen keuze maken? Welke angst zit daaronder?


We gaan kijken naar patronen en overtuigingen die je hebt en naar normen en waarden. Maar hey, zijn deze overtuigingen wel echt van jezelf of is het iets wat je van vroeger uit hebt aangeleerd en mee hebt gekregen?En natuurlijk heet het niet voor niks, energetisch coach.


Alles in en om ons heen bestaat uit energie. De mensen om je heen, uitspraken die gedaan worden, gedachten, zelfs ook de spullen om je heen, eten en drinken is en geeft je energie. Alles is energie. Wetenschappers kunnen inmiddels ook aantonen dat alles een trillingsfrequentie heeft; oftewel energie.


Een hulpvraag kan klein of groot zijn. Wat voor de een klein is, kan voor de ander heel groots en vervelend aanvoelen. Soms komen mensen ook uit nieuwsgierigheid. Is er niet eens een echte hulpvraag, maar willen ze gewoon eens kennis maken met ‘werken met energie’ en kijken wat het voor ze kan doen. Ik kan je vertellen, het levert altijd iets op. Je krijgt altijd nieuwe inzichten die je weer met je mee kan nemen.

Als energetisch coach ga ik de balans in jouw energie herstellen waar nodig. Als jouw energie uit balans is, kan dit tot allerlei vervelende kwalen, ziektes, (relatie)problemen, angsten, onzekerheden, spanning en nog veel meer leiden.Maar hoe doe je dat dan? Hoe gaat dat dan in zijn werk?


Het is lastig om precies uit te leggen hoe een energetische sessie dan gaat. Want ik werk grotendeels intuïtief. Ik voel aan wat nodig is en wat er mag gebeuren of aangeraakt mag worden.


Oeeee, spannend. Ja misschien is het wel spannend, want het kan zo maar iedere keer heel anders zijn. Maar iedere sessie zal waardevol zijn, op welke manier dan ook.

Vertragen en rust zijn een belangrijke start van een sessie. Eerst maar eens rustig even zitten en je verhaal delen. En gewoon even adem halen. Vandaag de dag wordt er zo veel van ons geëist dat veel mensen erg gehaast en druk zijn. Dat past bij de huidige maatschappij.


Maar daardoor kan je minder goed voelen wat je lichaam je te vertellen heeft, wat jij nodig hebt. Gewoon omdat je er aan voorbij rent. Dus eerst; op de rem.

Dit kan door gewoon even wat te drinken samen, een meditatie of muziek nummer luisteren, een ademhalingsoefening, of misschien wel een schrijfopdracht. En als er wat meer rust is, ga dan maar eens voelen. Leg je hand maar eens op je hart of buik en voel maar eens. Is er spanning of onrust, klopt je hart snel of langzaam, heb je (spannings)spierpijn ergens, ben je moe enz. Hoe voel je je?Hoe voel jij je écht?


Misschien is voor deze sessie een schrijf- of creatieve opdracht of staande oefening voldoende. Maar het kan ook zijn dat je even op de massagetafel mag plaats nemen (met kleding). En ga ik kijken naar waar er blokkades zijn in je lichaam, in jouw energie. Je lichaam is aan de binnenkant een soort van netwerk van snelwegen en knooppunten. Niet met auto’s maar van energie. Als zo’n snelweg of knooppunt deels geblokkeerd is, krijg je dus een file. Een opstopping, een blokkade in de doorstroming van jouw energie. Door er met aandacht naar toe te gaan, kan het vaak al snel verzacht en/of opgelost worden. Het kan ook zijn dat je een energetische- of ontspanningsmassage krijgt (lichaamsmassage met olie), om spanning en onrust aan te pakken en te verzachten.


Ik kijk op het moment zelf, welke energetische tool op dat moment nodig is. Inmiddels is mijn gereedschapskoffer met tools aardig gevuld. Zoals o.a. tools om blokkades in energie op te sporen en te verzachten, een burn-out release, emotiepressuur (werkt met accupunctuur/drukpunten op het lichaam), Aroma Freedom Technique (loslaten van negatieve energie) en de Feelings sessie (openen van de chakra’s/energieknooppunten) werken beide met essentiële oliën, visualisatie, hart openers, transformatie coaching, opstellingen een wandeling in de natuur en nog veel meer. Een energetisch coach werkt ook vaak met edelstenen, kaartreadings, aroma’s (oliën), muziek. Het is ook mogelijk dat je een opdracht of tips voor thuis mee krijgt. Maar wat vooral belangrijk is, is dat de praktijk of de plaats waar de sessie plaatsvindt, veilig en vertrouwd aanvoelt. Er een fijne sfeer is en rust uitstraalt.


Vertrouwen en veiligheid is natuurlijk heel erg belangrijk om tot de kern te komen. Als iemand zich niet veilig en op zijn gemak voelt, is het lastig om zich te openen en het eventuele masker een beetje af te zetten. Zodat ze zich durven openen en open staan voor mooie nieuwe inzichten, om te voelen in het lichaam en aan te geven wat er écht ver weg gestopt is, om aan te geven wat het verlangen is en ook wat men eigenlijk vooral ook niet meer wilt. Wat zou je graag anders willen, waar wil je aan werken?Hoe vaak is een sessie nodig?


Dat is natuurlijk heel erg afhankelijk van de hulpvraag. Soms kan 1 sessie al vernieuwde inzichten geven. Vaak zijn er, bij een specifieke hulpvraag, wel 2 of 3 sessies nodig om echt tot de kern te komen. Maar stel dat iemand bijvoorbeeld een diepe depressie heeft en er komen diverse andere factoren ook boven die in het leven gespeeld hebben, dan zullen er zeker meer sessies nodig zijn. Het is echt geheel afhankelijk van de hulpvraag, de situatie en de cliënt. Vaak is het wel mogelijk om een pakket of combinatie van sessies te boeken, waardoor de prijs wellicht wat aangepast kan worden.Het is ook mogelijk om een retreat te boeken (1 op 1).

Dan ga je met de coach meerdere dagen aan het werk. Vaak vindt dit ergens anders plaats dan in de praktijk. Een andere omgeving, meestal omringd door de natuur (bos, zee, bergen). Dat geeft vaak nog meer rust en ontspanning, zodat de sessies nog dieper doorwerken. En als je meerdere dagen achter elkaar samen aan het werk gaat, ga je nog verder de diepte in en kan je nog beter bij de kern komen. Hoe meer dagen, hoe meer effect. Je bent dan weg van huis, uit je eigen omgeving, zonder afleidingen en verplichtingen (zoals werk, gezin, activiteiten en noem maar op). Alle aandacht is dan enkel en alleen voor jou. Voor jouw hulpvraag, jouw proces, jouw ontwikkeling. Er ontstaan prachtige gesprekken, mooie sessies, heel veel nieuwe inzichten en bewustzijn, er is een traan en een lach, er is ontspanning en hard werken, rust en bewegen. Alle energetische tools, opdrachten en lichaamswerk incl. massages worden op jouw afgestemd.


Verdriet en pijn, onzekerheden en angsten zijn aangeraakt en verzacht, je weet wat belangrijk is voor JOU, je gaat met veel nieuwe inzichten, tips en ontspanning weer naar huis.Niet alleen live, maar ook online en op afstand is het mogelijk om bepaalde energetische sessies te ondergaan. Overal en alles is energie. Er zijn ook online trainingen en mini-retreats die je zelf thuis kan doen en kan volgen. Lekker in je eigen veilige omgeving. Dan is de drempel misschien wat lager om te ervaren wat ‘werken met energie’ voor jou kan doen.


Laat je maar verwonderen.

73 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


kaft nieuw met spiraal.png

Gratis E-book

bottom of page